Wysłany: 2010-02-08, 22:26 Czy to dobry pomysł na uzupełnienie basu? Proszę o pomoc.
Witam.
Posiadam wzmacniacz SONY STR-DG510 podłączony do pc kablem coaxialnym. Podpięte mam do niego 2 kolumny ALTON 70W(wymienione niskotonowe na STX 25/100/8sc, średnio tonowe po regeneracji, wysoko tonowe oryginalne). Głównie słucham elektro, hardstyle, oraz polski hip-hop. Mam pokój 8m x 3,5m x 2,4m (dł. x szer. x wys.) i brakuje mi basu..
Mam do wydania max 400pln i myślałem nad podłączeniem szeregowym dwóch subwooferów samochodowych, lecz mój wzmacniacz ma tylko 100w na kanał,a moc takich skrzyń jest zazwyczaj za duża.. Może zrobić 2 skrzynie i wsadzić tam jakieś STX'y? Które dawały by rade>? Może macie jakieś lepsze pomysły>? Zaznaczam ze wolałbym sub. pasywny ze względu na ograniczone fundusze..
Z góry dziekuję za poświęcenie czasu na ten temat i pozdrawiam
Podpięte mam do niego 2 kolumny ALTON 70W(wymienione niskotonowe na STX 25/100/8sc, średnio tonowe po regeneracji, wysoko tonowe oryginalne).
To jest problem braku basu + ew ustawienie kolumn w domu + ew może zbyt wielkie wymagania ?
drag91 napisał/a
Mam do wydania max 400pln
Za tyle to kupisz tylko suba VK...
drag91 napisał/a
myślałem nad podłączeniem szeregowym dwóch subwooferów samochodowych, lecz mój wzmacniacz ma tylko 100w na kanał,a moc takich skrzyń jest zazwyczaj za duża..
100w na jednym obciążonym kanale, przy wielu kanałach spada, ale nawet mimo to ampli nie nadaje się do napędzania suba...
Szczególnie takiego na głośnikach samochodowych.
drag91 napisał/a
Może zrobić 2 skrzynie i wsadzić tam jakieś STX'y? Które dawały by rade>? Może macie jakieś lepsze pomysły>? Zaznaczam ze wolałbym sub. pasywny ze względu na ograniczone fundusze..
Sub pasywny odpada - z tego ampli nie napędzisz niczego co sensownie uzupełniłoby dołem altony, aktywny też odpada bo koszta wyszłyby sporo wyższe.
Są dwie drogi:
-masz całkiem niezłe ampli, sprzedaj altony na allegro i zrób/kup coś innego = lepszego.
-kup używanego hollywoda (ostatnio za 200zł wyrwałem impact-a 480 który w środku aż tak biedny nie jest i ma około 2 x 150w) , do tego prosty preamp do suba i 15 calowy stx 8R, w mostku 300w zadowoli go wystarczająco ;]
a możesz zrobić rysunek w paincie jak stoją kolumny i meble ? mniej więcej , widok z góry . bo brak basu ma wiele przyczyn... np. : złe ustawienie kolumn , brak fazy akustycznej no i jeszcze pewnie litraż obudowy może nie pasować do nowych stx-ów nie mówiąc już o tym że mogą być nie wygrzane....
Altony same z siebie nie mają za wiele basu, czy tam są oryginalne Tonsile czy nie.
Oliwy do ognia dolewa jeszcze sam amplituner.
Jak chcesz więcej basu to zacznij od wymiany tych kolumn, a w między czasie możesz również zaopatrzyć się w jakiś zwykły stereofoniczny wzmacniacz - to znacznie lepsze wyjście niżeli amplituner, z którego wykorzystujemy tylko dwa kanały...
to masz przerąbane z ustawieniem.... mogę ci jedynie zasugerować zamianę plusa z minusem w jednej kolumnie obojętnie której i wtedy zobacz . czasami faza akustyczna nie idzie w parze z elektryczną i daje efekt zmniejszonego basu. napisz co się zmieniło
Teraz zauważylem ze na rysunku brakuje szafki , stoji ona pomiędzy biurkiem a kanapa 1 tak ze mieści mi się butelka wody pomiędzy biurko. Dodam że alton stoi tak jakby w biurku...
Teraz zauważylem ze na rysunku brakuje szafki , stoji ona pomiędzy biurkiem a kanapa 1 tak ze mieści mi się butelka wody pomiędzy biurko. Dodam że alton stoi tak jakby w biurku...
to już mniej ważny szczegół sprawdzałeś to co napisałem?
Tak własnie teraz sprawdzałem, i po zmianie +z- w jednej z kolumn, całość gra gorzej. Próbowałem wszystkich kombinacji i najlepiej jest gdy jest +z+ i -z-
Wysłany: 2010-02-09, 15:39
Ja nie chce nic mowic ale z tego co pamietam ALTONY nie graly zbytnio basem, mialy tam jakis KICK ale co do basu to mimo wszystko bylo kiepsko.
W takim pomieszczeniu zagraconym, przydalo by sie zrobic cos ala monitorki, ktore graly by za pewne lepiej niz te altony, nawet na STX do tego suba jakiegos na 8''.
WIem ze finansowo to wiecej wyjdzie, ale nie myslales nad wlasnie monitorami, pozniej bys sobie ewentualnie suba dokupil, czy odkupil jakiegos od forumowiczow za pewne jakis by sie trafil ))
Ja mialem tez problem kiedys z ustawieniem glosnikow i niestety w twoim przypadku z takimi krowami to masz utrudnione zadanie.
W takim pomieszczeniu zagraconym, przydalo by sie zrobic cos ala monitorki, ktore graly by za pewne lepiej niz te altony, nawet na STX
drag91, jeśli nie musi to być koniecznie DIY w Twoim wykonaniu to mam na zbyciu właśnie monitorki na STX w rozsądniej cenie Jeśli był byś zainteresowany to pisz na PW - podeślę zdjęcia - wykonanie w okolicy ciemnego (ale nie aż tak bardzo) brązu
Nie przesadzaj raffal81 z tym brakiem basu w ogólności w Altonach, ok?
Jeśli te kolumny są ustawione frontami do siebie (głośniki "patrzą" na siebie), to raczej to jest przyczyną.
Jeśli te kolumny są ustawione frontami do siebie (głośniki patrzą na siebie), to raczej to jest przyczyną.
Sądzę że autor nie, przesadza . Altony nie dość że mają mało basu, to jeszcze jest wysoki, pukający .
Najlepszym rozwiązaniem był by zakup nowych kolumn - lub jeżeli nie masz na to ochoty rozstawienie ich . Spróbuj po rozstawiać po rogach, w ten sposób można uzyskać do + 12 dB w zakresie niskich tonów .
Jeśli te kolumny są ustawione frontami do siebie (głośniki patrzą na siebie), to raczej to jest przyczyną.
Sądzę że autor nie, przesadza . Altony nie dość że mają mało basu, to jeszcze jest wysoki, pukający .
Nie no nie mogę się z tym zgodzić. Mam Altony 110 i ani nie mają mało basu, ani nie jest on wysoki i pukający. Powtarzacie bzdury z audiostereo
Oczywiście nie twierdzę, że Altony to cudowne kolumny, ale nie potępiajcie ich w czambuł, bo na to nie zasługują. Jakbyście sami je złożyli, to byłoby tylko och i ach jakie wspaniałe!
A czytając ten temat udało Ci się natknąć na informację, że w tych Altonach nie siedzą Tonsile, do których buda była pierwotnie projektowana, a STX-y?
Akurat miałem 25-100-8-SC u siebie i muszę stwierdzić, że głośnik wyrzuca z siebie tak mało basu, iż idzie się tylko zapłakać.
drag1, próbowałeś zatkać otwory stratne (tudzież bassreflexy)?? Spróbuj, w zamkniętej powinien pójść lepiej.
Ja na Twoim miejscu tez sprzedałbym kolumny lub je przerobił na lepsze. Przeróbka miałaby na celu wymiane głośników basowych na jakieś lepsze, oraz zmiana pudełka na przystępniejsze rozmiarami itd. Zamówienie gotowych płyt na kolumny to cena do max 350zl z poskładaniem. Stare pudła możesz wystawić na allegro i moze ktoś kupi. Jako nowe basy uzyłbym STXa 22. Teraz niech wypowiedzą się Ci ktorzy go maja, jak gra w stosuunku do basów kolumn Tonsila. A jeżeli ampa byś miał lepszego to możesz włozyc STXa 27 ale on ma moc 300W wiec nie wiem czym to wystrerujesz. Dochodzi do tego zmiana zwrotnicy jeszcze.
Pierwsza propozycja do zbudowania czegoś samemu jest chyba lepsza. Monitorki na STX 14scx i pj(chyba) a suba jednego na samochodowcu http://www.stx.pl/gdn-30-500-2x4-aa.html i do tego jak najtaniej mostek TDA i kazdego tadzika do osobnej cewki. Buda myśle ze okolo 45L 35Hz. Z samej mocy tego głośnika wyciągniesz sporo SPL wiec wydaje mi się ze stare altonoSTXy odpadną na starcie
A czytając ten temat udało Ci się natknąć na informację, że w tych Altonach nie siedzą Tonsile, do których buda była pierwotnie projektowana, a STX-y?
Akurat miałem 25-100-8-SC u siebie i muszę stwierdzić, że głośnik wyrzuca z siebie tak mało basu, iż idzie się tylko zapłakać.
Tak, oczywiście widziałem i zgadzam się, że problem dotyczy tego egzemplarza. Ale to posłużyło od razu do wypowiedzi "(wszystkie) Altony są be, bo mają mało basu", co w ogólności jest nieprawdą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum